Ήταν η πρώτη μου φορά που θα παρακολουθούσα αυτές τις μπάντες και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος – ιδιαίτερα για τους BEHEMOTH, καθώς είχα ακούσει πολλά υποσχόμενα σχόλια από κόσμου που τους έχει παρακολουθήσει.

Γράφει ο Παναγιώτης Σωτηρίου, Voodoo People Magazine

Αγγλικό κείμενο εδώ/English Text here.

Έφτασα στο Tonhalle στις 8 και οι WOLVE IN THE THRONE ROOM ήταν ήδη στην σκηνή, προκαλώντας μου έκπληξη το γεγονός ότι βρίσκονταν ήδη στο τέλος του setlist τους. Πρόλαβα να δω μόνο το τελευταίο τους τραγούδι της βραδιάς, το οποίο όμως με άφησε εντυπωσιασμένο. Ο ατμοσφαιρικός black metal ήχος τους αποδείχθηκε πολύ καλό για μπάντα που ανοίγει συναυλία, δημιουργώντας την κατάλληλη διάθεση για τη βραδιά. Ο ήχος τους ήταν καθαρός, κάτι που τους έδινε πλεονέκτημα λαμβάνοντας υπόψη και την πολυπλοκότητα της μουσικής τους. Με στιγμές αφοσιωμένες στην ατμόσφαιρα, στα blast beats, στα γρήγορα riffs, στα ορχηστρικά τους σημεία και στην μελωδία, οι WOLVES IN THE THRONE ROOM παρουσίασαν ένα ενδιαφέρον κράμα από διάφορα στοιχεία για να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρον άποψη στο Black Metal. Σίγουρα τους προτείνω σε όσους ακούνε Black Metal.

Μετά από περίπου 20 λεπτά, στην σκηνή ανέβηκαν οι AT THE GATES. Με ένα ακουστικό intro ξεκίνησαν την  βραδιά με παλιά κλασσικά κομμάτια, αλλά και από το πρόσφατο άλμπουμ τους “To Drink From The Night Itself”. Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν ήμουν ποτέ μεγάλος φαν των AT THE GATES, και γι αυτό τον λόγο δεν τα περισσότερα κομμάτια που έπαιξαν δεν μου ήταν οικεία. Ξεκίνησαν την εμφάνισή τους με το ομώνυμο κομμάτι από το άλμπουμ του 2018, “To Drink From the Night Itself”, πριν περάσουν στο κλασσικό “Slaughter of the Soul” με το οποίο δημιουργήθηκαν τα πρώτα pits. Ποικιλία στα κομμάτια τους, ρυθμικά, μελωδικά, περιστασιακά breakdowns και ακουστικά σημεία, έκαναν ολόκληρη την εμφάνισή τους απολαυστική, ακόμα και για τα άτομα που δεν είναι οικεία με το setlist (όπως εγώ). Δημιουργώντας μεγάλη συμμετοχή από το κοινό, οι AT THE GATES συνέχισαν με το setlist τους που περιλάμβανε 12 κομμάτια από παλιό, καλό μελωδικό death. Τελείωσαν την εμφάνισή τους με δύο κλασσικά κομμάτια, το “Blinded by Fear”, δημιουργώντας χαμό στο κοινό και ολοκλήρωσαν με το “The Night Eternal”. Έτσι οι AT THE GATES κατέβηκαν θριαμβευτές από την σκηνή, ευχαριστώντας τον κόσμο.

Μερικά δευτερόλεπτα αφού οι AT THE GATES κατέβηκαν από την σκηνή, μια κουρτίνα έπεσε, κρύβοντας τα πάντα πίσω της ώστε να ετοιμαστεί για την εμφάνιση των BEHEMOTH. Για προσωπική μου έκπληξη, κατά την διάρκεια της αναμονής, ακουγόταν η παιδική ψαλμωδία από το τελευταίο άλμπουμ των BEHEMOTHI Loved You At Your Darkest”. Ο κόσμος επιχειρούσε να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην σκηνή, αφήνοντας πολύ μικρό κενό χώρο (κάτι που περιμέναμε, καθώς το show ήταν sold-out). Γύρω στις 9:45, τα φώτα χαμήλωσαν και οι μεγάλοι BEHEMOTH ανέβηκαν στην σκηνή. Καταλάβαινες πως θα ακολουθούσε μια απίστευτη εμφάνιση, από την στιγμή που έπεσαν οι κουρτίνες. Οι BEHEMOTH, φορώντας μάσκες, άνοιξαν την εμφάνισή τους με ένα νέο κομμάτι “Wolves ov Siberia”. Ακολούθησε το “Daimonos” κατά τη διάρκεια του οποίου είδαμε το πρώτο χάος και crowdsurfing στο κοινό. Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, κατάφερα να φτάσω ακόμα πιο κοντά στη σκηνή. Επιστροφή στο άλμπουμ του 2014 “The Satanist”, το “Ora Pro Nobis Lucifer” τράβηξε όλο το κοινό, σε ανελέητο head-banging. Οι BEHEMOTH κατέβασαν ταχύτητες με το “Bartzabel”, μεταφέροντας για μερικά λεπτά ατμοσφαιρικά, μη χαοτικές δονήσεις. Το show συνεχίστηκε με το κλασσικό “Ov Fire and the Void”, “God=Dog” και έναν σύντομο λόγο του NergalConquer All”. Με εντυπωσιακές φωτιές, σύννεφα καπνών και επιβλητική παρουσία στη σκηνή, οι BEHEMOTH συνέχισαν να δημιουργούν κόλαση με τα “Ecclesia Diabolica Catholica”, “Decade of Therion”, “Blow your Trumpets Gabriel”, και το κολασμένο “Slaves Shall Serve”. Το “Chant of Ezkaton 2000” προκάλεσε περισσότερες εντάσεις στο κοινό, φέρνοντας νέα θάλασσα από crowdsurfers. Φτάνοντας στο τέλος της εμφάνισης, οι BEHEMOTH έκλεισαν με μια ενδιαφέρουσα επιλογή κομματιών, όπως το “Lucifer” και το “We are the Next 1000 Years”, ακόμα και αν αυτά τα κομμάτια δεν είναι ανάμεσα στα πιο γνωστά τους, αλλά ούτε και τα πιο ενεργητικά τους, όμως ταίριαξαν άψογα στο show, ενώ το κοινό τα απορρόφησε υποκινούμενο υπό την ambient ατμόσφαιρα.

Η εκπληκτική εμφάνιση των BEHEMOTH όχι μόνο με έκανε μεγαλύτερο οπαδό τους, αλλά με έκανε να εκτιμήσω την αισθητική και τον σχεδιασμό του show τους. Ολόκληρη η εμφάνιση ήταν βασισμένη στην δημιουργία τόσο διαφορετικών στοιχείων, ηχητικών, οπτικών και ambient, για να δημιουργηθεί μια αξέχαστη συναυλία. Οι BEHEMOTH πρέπει οπωσδήποτε να μπει στην λίστα των συγκροτημάτων που πρέπει να παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε metal οπαδός, αλλά θα τολμήσω να πω ότι ακόμα και όσοι δεν ακούνε metal θα εκτιμήσουν αυτό που θα δουν σε μια ζωντανή εμφάνισή τους.

Επεξεργασία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Μετάφραση: Lord Jay

Αγγλικό κείμενο εδώ/English Text here.

Setlists:

Wolves In The Throne Room:

 1. Angrboda
 2. The Old Ones Are With Us
 3. Born From the Serpent’s Eye

At The Gates:

Intro:   Der Wilderstand

 1. To Drink From the Night Itself
 2. Slaughter of the Soul
 3. At War With Reality
 4. A Stare Bound in Stone
 5. Cold

Interlude: El Altar del Dios Desconocido

 1. Death and the Labyrinth
 2. Heroes and Tombs
 3. Suicide Nation
 4. Daggers of Black Haze
 5. The Book of Sand (The Abomination)
 6. Blinded by Fear
 7. The Night Eternal

Behemoth:

Intro:   Solve

 1. Wolves ov Siberia
 2. Daimonos
 3. Ora Pro Nobis Lucifer
 4. Bartzabel
 5. Ov Fire and the Void
 6. God = Dog
 7. Conquer All
 8. Ecclesia Diabolica Catholica
 9. Decade of Therion
 10. Blow Your Trumpets Gabriel
 11. Slaves Shall Serve
 12. Chant for Ezkaton 2000
 13. Lucifer
 14. We Are The Next 1000 Years

Outro:  Coagvla