Ανταπόκριση: Helstar, Solitary Sabred, Hardraw

Η NSM Productions επιφύλαξε άλλη μία «μαγική» βραδιά στους ανθρώπους της Κύπρου που έχουν «μεταλλική» καρδιά.

Για το Chromium-Sun,
Κυριάκος Αποστόλου
Instagram: https://www.instagram.com/kyriakos_rng_apostolou/ 

Οι Helstar στην Κύπρο για πρώτη φορά με το γνήσιο όνομα τους. Να θυμίσουμε πως επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2004, όταν εμφανίστηκαν ως «Distant Thunder». Τα μέλη των Helstar φρόντισαν τότε να χρησιμοποιήσουν τον τίτλο μιας σπουδαίας κυκλοφορίας των Τεξανών, ενώ το 2023 απέδωσαν LIVE πολλές κομματάρες του παρελθόντος.

Πριν από τους Helstar, ήταν να εμφανιστούν οι «Stainlesz», το reunion όμως δεν κατέστη δυνατό να γίνει, άρα ως εναρκτήριο γκρουπ «πάτησαν» τη σκηνή οι «Hardraw». Τα αδέρφια «Μουτάφοι» και ο «Τζίμης» στα φωνητικά μας «ζέσταναν» με τον καλύτερο τρόπο. Παρόλο που δεν τους πρόλαβα για αρκετό χρονικό διάστημα λόγω ευρείας συζήτησης με τον James Rivera, αντιλήφθηκα πως άφησαν την καλύτερη «γεύση» στο κοινό που βρέθηκε από νωρίς στο «Down-Town». Τα τραγούδια που κατάφερα να ακούσω δεν ήταν πολλά, ωστόσο, ξεχώρισα το «The One With The Wolves» από το «Night Of the Wolf». Ο τραγουδιστής της μπάντας κατάφερε -όπως ήταν αναμενόμενο- να το αποδώσει άψογα, ασχέτως εάν το «original» κομμάτι γράφτηκε με τον «Fædon “Diamond” Diamantopoulos» στα φωνητικά. Καλή εμφάνιση από ένα συγκρότημα με ενέργεια.

SETLIST:
Samson’s Revenge
Hellfire
Crimson Lake
Strike ’em Down
Revenge
A Crime Reborn
Night’s Dark Figures
The One With the Wolves
Hunter X Hunter
Heavy Metal Union
Nosferatu.Όσο περνούσε η ώρα, αν και Δευτέρα (10/4) βράδυ, ο κόσμος στο «Down Town» γίνονταν περισσότερος όπως ήταν λογικό, άλλωστε δεν βλέπεις με ευκολία το «βαμπίρ» του Texas στον τόπο σου. Πριν από τους Helstar, σειρά είχαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι «Solitary Sabred», με τον Πέτρο «Asgardlord» Λεπτό σε φόρμα. Ο ίδιος σημείωνε πως ήταν κουρασμένος λόγω μιας γεμάτης καθημερινής, όμως κάτι τέτοιο δεν φάνηκε καθόλου, ούτε σε εκείνον, ούτε στα υπόλοιπα παιδιά. Με διαφορετικό setlist από την εμφάνιση που πραγματοποίησαν στη συναυλία των «Jag Panzer» και δίνοντας έμφαση στο «Redemption Through Force» του 2014, έπαιξαν εννέα (9) κομμάτια, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με το μπάσο, γεγονός που ανάγκασε τον μπασίστα να σταματήσει για μερικά λεπτά την εμφάνιση τους. Πάντως, παρά τα οργανικά ζητήματα, ήταν εξαιρετικοί με το ομώνυμο κομμάτι της μπάντας να ξεχωρίζει και το «Sarah Lancaster» να απογειώνει την παραμονή τους στη σκηνή. Ανυπομονούμε για την επόμενη φορά. 

SETLIST:
Psionic Transmogrification
Assassins of Carthage
Revelation
Servants of the Elder Gods
Sarah Lancaster (The Witch’s Breed)
Realm of Darkness
The Skeleton King
Solitary Sabred
Burn Magic, Black Magic.Το κυρίως «πιάτο» με… μπόλικο αίμα για τους κυνόδοντες του James Rivera έρχεται λίγο μετά από τις 22:00. Για να απολαύσεις τους Helstar, δεν χρειάζεται να είσαι φανατικός οπαδός τους, αρκεί μόνο να γνωρίζεις την αξία τους.

Η εμφάνιση του ΗΓΕΤΗ τους «μαγική», από την άλλη ο κόσμος εν τέλει δεν ήταν τόσος πολύς, όμως δεν είναι εύκολο στην εκκίνηση της εβδομάδας να παρακολουθήσεις μία συναυλία που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, ειδικότερα εάν καλείσαι να γυρίσεις με το αυτοκίνητο στην πόλη σου, εάν δεν κατοικείς στη Λευκωσία.

Πάντως, ο «δράκουλας» των φωνητικών ήταν ενθουσιασμένος με το πάθος των ανθρώπων που ήταν παρών σε αυτή τη «μεγάλη» εμφάνιση τους. Μάλιστα, συχνά έστελνε φιλιά προς πάσα κατεύθυνση -μερικές φορές και σε συγκεκριμένη- ενώ η χαρακτηριστική του παρέμβαση ήταν: «Κύπρος, τι έχεις κάνει απόψε; Αυτό δε γίνεται, δεν πιστεύω αυτό που βλέπω. Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα το βράδυ καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε TV. Τώρα, είμαστε εδώ για εσάς και εσείς για εμάς, για να περάσουμε ένα μοναδικό βράδυ κυρίως με «old-school» κομμάτια μας. Ας το απολαύσουμε, σας ευχαριστούμε».

Έτσι και έγινε, ένα «πλούσιο» setlist, με έμφαση σε έντεκα (11) κομματάρες από: Burning Star, Remnants of War, A Distant Thunder και Nosferatu μας «οδήγησε» σε άλλον… πλανήτη, εκεί που κάνουν κουμάντο οι riffάρες και η κραυγές της κολάσεως του Rivera. O ιδρυτής του συγκροτήματος Larry Barragán και ο φίλος του, διασκέδασαν κάθε στιγμή πάνω στη σκηνή, όπως και τα μέλη των «The Scourge» που καταγράφουν χιλιόμετρα με τους Helstar εδώ και μερικά χρόνια. Ο Andrew Atwood στις κιθάρες, o Garrick Smith στο μπάσο και το «πολυβόλο» ο Alex Erhardt στα ντραμς είχαν όρεξη και εκπληκτική απόδοση στο υλικό του γκρουπ από τις πρώτες κυκλοφορίες έως και τις πιο πρόσφατες.

Οι καλύτερες στιγμές της αξέχαστης βραδιάς, για μένα ήταν τα εξής: Pandemonium, Abandon Ship, The King Is Dead, Burning Star. Baptized in Blood και φυσικά το Run with the Pack. Σε τούτο το σημείο, όσοι βλέπαμε τη σκηνή, χάσαμε τον James. Ο τρελός κατέβηκε κάτω και ερμήνευε το κομμάτι ανάμεσα στον κόσμο που έσπευσε να τον αγκαλιάσει για… «ευχαριστώ».

ΦΟΒΕΡΗ η συνολική παρουσία των Τεξανών στο stage, τίμησαν πέρα για πέρα την ιστορία που συνεχίζουν να γράφουν, αλλά και τον κόσμο που βρέθηκε στο «Down Town». Οι δύο γερόλυκοι δίχως καμία αμφιβολία ένιωσαν αρκετά νεότεροι και το έδειξαν με τη διάθεση τους. Με το παίξιμο της τελευταίας νότας από το μοναδικό «Dark Queen», σίγουρα όσοι έφυγαν αμέσως το έκαναν με χαμόγελο στα χείλη, διότι έζησαν μία ιστορική METAL βραδιά.

Αξίζουν τα εύσημα στον εμπνευστή αυτής της συναυλίας Νικόλα Μουτάφη, που έκανε ένα όνειρο του πραγματικότητα τρεις (3) μέρες πριν τα γενέθλια του, αλλά και στα υπόλοιπα παιδιά που στήριξαν έμπρακτα τη φάση, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκές οξυγόνο για τη συνέχεια της. Η παρουσία όλων σε τέτοια events είναι απαραίτητη, για να μην εκλείψουν με το πέρασμα των ετών.

SETLIST:
Dark Incarnation (Mother of the Night)
Conquest
Possession
Fall of Dominion
Pandemonium
Abandon Ship
Winds of War
To Sleep, Per Chance to Scream
Black Cathedral
Evil Reign
The King Is Dead
Burning Star
Baptized in Blood
Run with the Pack
Encore:
Dark Queen.

Υ.Γ.:
Θα ήταν μέγιστη παράλειψη να μην αναφερθώ στην παρουσία των Helstar για αυτόγραφα και φωτογραφίες αμέσως μετά τη συναυλία, αλλά και στο γεγονός ότι ήρθαν στο after party που διοργανώθηκε στο «Rock City», τον μοναδικό ενεργό και «καθαρό» metal πνεύμονα στη Λευκωσία. Μάλιστα, όπως διέκρινα πέρασαν και εξαιρετικά. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Στέφανος «Ironview»
Instagram: 
https://www.instagram.com/ironview_photography/

Latest Posts