Ανταπόκριση: Jag Panzer, Solitary Sabred, Dragonbreath

Η 26η Γενάρη ήταν ιστορική για τη Heavy Metal κοινότητα της Κύπρου, καθώς οι Jag Panzer μας επισκέφτηκαν για ένα μοναδικό Live στο «Down Town» που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς σπουδαίες συναυλίες του είδους.

Για το Chromium-Sun,

Κυριάκος Αποστόλου
Instagram: https://www.instagram.com/kyriakos_rng_apostolou/

Το κλίμα ήταν εξαιρετικό μεταξύ του κόσμου στο χώρο, με τη συναυλία να ξεκινά με τους ντόπιους «Dragonbreath», οι οποίοι παρουσίασαν υλικό από το «The Awakening» που αξίζει τη προσοχή σας, διότι μιλάμε για μία εξαιρετική δουλειά στο Power Metal με έντονες επιρροές από τα 80s. Προσωπικά, τους έμαθα λίγες ημέρες πριν την εμφάνιση τους και ομολογώ πως με εξέπληξαν. Ο Chris Karmi σε εξαιρετική φόρμα, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Φαίνεται πως έχουν όρεξη και αξίζουν ευκαιριών εντός και εκτός των συνόρων. Το καλύτερο σημείο το «Deadly Strike», με τo «κλείσιμο» να είναι αφιερωμένο στη μασκότ τη «Zillak». Οι «Dragonbreath» με φοβερά κιθαριστικά σημεία και ένα μικρό ταξίδι προς τους «θρυλικούς» Manilla Road ήταν το καλύτερο άνοιγμα της βραδιάς.

ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΣ

SETLIST:
Thermopylae
The Curse
Achilles Revenge
1974
Eyes Never Lies
Zillak.

Στη συνέχεια, ήρθε η σειρά των «Solitary Sabred», μίας μπάντας ορόσημο για τη τοπική σκηνή που επανήλθε στο «Down Town», έχοντας και το «By Fire & Brimstone» στις αποσκευές της. Σε εξαιρετική φόρμα όλοι τους, «οδήγησαν» τον κόσμο στα γνωστά τους «μονοπάτια» των «μαχών» και της «μυθολογίας». Το setlist αρκετά ικανοποιητικό, εμπεριείχε κομμάτια από ολόκληρη τη πορεία τους, ενώ όπως πάντα έγινε χαμός στο «Burn Magic, Black Magic». Το μοναδικό αρνητικό ήταν το πρόβλημα με το μπάσο, όμως στις ζωντανές εμφανίσεις αυτά συμβαίνουν, άλλωστε η έκπληξη προς το κοινό υπερκάλυψε τα πάντα. Οι «Asgardlord» και «The Tyrant» μοιράστηκαν τη σκηνή για το «Metal From Hell» του 1986 των «Satan’s Host». Αδύνατο να πιστέψουν αυτό που έγινε, όσοι γνώριζαν το «κομμάτι» και την ιστορία του. «Μαγική» στιγμή, με την αλληλοεκτίμηση να είναι εμφανής. Η προειδοποίηση πριν τον «πόλεμο».

ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΣ

SETLIST:
Synaxxis of Honor
Disciples of the Sword
Assassins of Carthage
Damnation
The Scarlet Citadel
Slayer’s Oath
Disillusions
Redeemer
Burn Magic, Black Magic
Metal From Hell (Cover Satan’s Host with Harry Conklin.

Η περιοδεία «Metal Melts the Ice Winter Tour 2023» των Jag Panzer πέρασε και από τα μέρη μας, με απόλυτη επιτυχία, δίχως καμία αμφιβολία. Λίγο μετά τις 22:25, ο εμβληματικός «Harry Conklin» και η παρέα του ανέβηκαν πάνω και ισοπέδωσαν τα πάντα.

Με τον «αέρα» τεσσάρων δεκαετιών στη πλάτη, έκαναν ιδανική έναρξη με το «Metal melts the ice» όπως ονομάζεται και η mini χειμερινή περιοδεία τους. Το «Licensed to kill» ήταν ένα από τα πολλά κομμάτια (5) που απολαύσαμε από το θρυλικό άλμπουμ «Ample Destruction». Η μπάντα ήταν σε τρομερά κέφια, ενώ ο κόσμος ξέφυγε με το… ανατριχιαστικό «Black». To Setlist σεβάστηκε πλήρως το Old School υλικό τους, άλλωστε έχουν και μία πορεία αξιοθαύμαστη. Τα μέλη του συγκροτήματος είχαν ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη τους, καθώς ο κόσμος έδειχνε την αγάπη του, και ότι γούσταρε με την απόδοση τους, η οποία ήταν εξαιρετική.

O Rikard Stjernquist «κατεδάφιζε» τα ντραμς χωρίς σταματημό, ενώ οι νεότεροι Aric Avina και Ken Rodarte δεν σε άφηναν να σκεφτείς ότι δεν ήταν από παλιότερα στους Jag Panzer. Στο κέντρο της σκηνής, ο «Θεσσαλονικιός» πλέον Harry Conklin. Η φωνή ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ παρά τα 60 του χρόνια έδειχνε το άσβεστο πάθος του για το Heavy Metal. Έκανε αναφορά στο concept του «Thane To The Throne», ενώ παραδέχθηκε για τον επαγγελματισμό τις μπάντες που «άνοιξαν» τους Jag Panzer. Ο «Tyrant» ακόμα και μετά από τόσα χρόνια παραμένει ο ορισμός του Frontman στο Heavy Metal.

Το «Shadow Thief» τραγουδήθηκε καθολικά, ενώ στα «Harder Than Steel» και «Warfare», κάπου χάθηκα, καθώς με ανελέητο Headbanging απόλαυσα την πρώτη φορά που παρακολούθησα από κοντά τους «θρύλους» των ΗΠΑ. Τίμια βραδιά με ταξίδι στην «πλούσια» καριέρα τους. Περιμένουμε με αγωνία τους «Helstar». Μία αναφορά αξίζει εκ νέου στον εμπνευστή της συναυλίας, Νικόλα Μουτάφη, αλλά και στα υπόλοιπα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, έτσι ώστε να μη λείψει τίποτα από τα γκρουπ και τον κόσμο.

Υ.Γ. Ρε παιδιά των Jag Panzer, μπλουζάκια και κάτω από L, υπάρχουμε και εμείς οι κοντοί που σας γουστάρουμε χρόνια.

ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΣ

SETLIST:
Metal Melts the Ice
Licensed to Kill
Black
Iron Eagle
King at a Price
Achilles
The Mission (1943)
Foggy Dew (Charles O’Neill cover)
Generally Hostile
The Watching
Harder Than Steel
The Scarlet Letter
Take to the Sky
Shadow Thief
Chain of Command
Warfare.

Latest Posts