Εισαγωγή στους κόσμους του H.P. Lovecraft

Το τρομακτικό και εντελώς προσωπικό σύμπαν που φιλοτέχνησε ο H. P. Lovecraft, έμελλε να μπολιάσει όσο λίγα τον χώρο της φαντασίας και του τρόμου και να βρει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του παγκόσμιου αναγνωστικού κοινού.

Ένας άνθρωπος που δημιούργησε μια απίστευτη μίξη τρόμου, σκοτεινής φαντασίας και γοτθικής ατμόσφαιρας που συναρπάζει τους αναγνώστες του για ολόκληρες δεκαετίες. Ο Lovecraft δημιουργούσε δικούς του κόσμους οι οποίοι μπλέκονταν με τον δικό μας. Οι χαρακτήρες του έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν πλάσματα στους κόσμους αυτούς, τα οποία ήταν πιο έξυπνα και πιο δυνατά από την ανθρωπότητα. Αυτή ήταν η φρίκη που δημιουργούσε ο απίστευτος αυτός συγγραφέας.

Εάν θέλετε να μπείτε στον κόσμο του Lovecraft, να μάθετε για τη μυθολογία του Κθούλου και τον Ονειρικό Κύκλο, τότε παρακάτω θα βρείτε μια λίστα βιβλίων τα οποία θα σας εισάγουν σε αυτά. Ακολουθήστε μας και δεν θα χάσετε!

Μυθολογία Κθούλου:

Το Κάλεσμα του Κθούλου

Αν και πρόκειται για ένα από τα μικρότερα έργα του, το Κάλεσμα του Κθούλου είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ του Lovecraft, ειδικά εάν ενδιαφέρεστε για την μυθολογία του Κθούλου. Η πιο γνωστή δημιουργία του Lovecraft, ο Κθούλου, είναι ένας Μεγάλος Παλαιός που κοιμάται κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα στα τείχη της βυθισμένης πόλης Ρ’λυέ. Έχει τη μορφή ενός χταποδόμορφου ειδεχθούς όντος με μεγάλες φτερούγες και μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα. Στο Κάλεσμα του Κθούλου περιγράφεται η ανακάλυψη του Θέρστον και οι τρομακτικές εμπειρίες ενός πλήθους ναυτικών που ανακάλυψαν την πόλη Ρ’λυέ όπου απελευθέρωσαν άθελά τους τον Κθούλου.

Τα Βουνά της Τρέλας

Ένα από τα έργα του συγγραφέα που θεωρείται ως αυτό που θα σας φέρει άμεσα σε επαφή με το έργο του. Επικεντρώνεται σε έναν επιστήμονα που μιλάει για τις εμπειρίες του σε μια καταστροφική εκστρατεία στην Ανταρκτική. Τα Βουνά της Τρέλας είναι από πολλές απόψεις το θεμελιώδες κείμενο για την μυθοπλασία του Lovecraft. Παρουσιάζει μια αρχαία και εξωγήινη ιστορία της Γης και -το πιο σημαντικό- εισάγει τα Αρχαία Πλάσματα και τον Σογγώθ καθώς επίσης και έναν αριθμό από τους Μεγάλους Παλιούς (κοσμικές θεότητες απερίγραπτης δύναμης).

Ο Τρόμος του Ντάνγουιτς

Το φημισμένο Ντάνγουιτς της Μασαχουσέτης, αυτή η σύντομη ιστορία δεν είναι μόνο ένα βασικό κομμάτι του μύθου του Κθούλου, αλλά εξετάζει βαθιά το Νεκρονόμικον: ένα φανταστικό βιβλίο στο μύθο του Κθούλου που έγραψε ο Αμπντούλ Αλχαζρέντ. Ο Τρόμος του Ντάνγουιτς είναι η ιστορία του Γουίλμπουρ Γουάτελι – ενός ασυνήθιστου παιδιού που αναπτύσσεται με ξέφρενο ρυθμό – αλλά ο Γουίλμπουρ είναι απλά ο πρόδρομος ενός πολύ πιο τρομακτικού πλάσματος…

Σκιές Πάνω από το Ίννσμουθ

skies_pano_apo_to_innsmouth

Αυτή η νουβέλα ασχολείται κυρίως με ένα θέμα που ενθουσίασε τον Lovecraft: την συνεύρεση και την αναπαραγωγή των ανθρώπων με άλλα πλάσματα και την εμφάνιση του Κθούλου. Επικεντρώνεται σε έναν νεαρό που ανακαλύπτει ένα κατεστραμμένο λιμάνι με μεταλλαγμένους ανθρώπους που λατρεύουν ένα Μεγάλο Παλιό γνωστό ως Δαγών. Η ιστορία εισάγει μερικές από τις πιο γνωστές δημιουργίες του Lovecraft, τους Αβυσσαίους και την Εσωτερική Λατρεία του Δαγών.

Ονειρικός Κύκλος:

Η Ονειρική Αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ

Αυτό το βιβλίο ήταν η πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα στα νιάτα μου. Είναι η ιστορία του Ράντολφ Κάρτερ, έναν συχνό πρωταγωνιστή στον Ονειρικό Κύκλο του Lovecraft. Η ιστορία ακολουθεί τον Κάρτερ στην αναζήτηση της χαμένης πόλης των ονείρων του. Η Ονειρική Αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ εκτείνεται σε ένα μεγάλο μέρος της Ονειροχώρας – ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο ο άνθρωπος έχει πρόσβαση μέσω των ονείρων του – και έρχεται σε επαφή με έναν Εξώτερο Θεό (κοσμικά όντα μεγαλύτερης δύναμης από τους Μεγάλους Παλιούς).

Το Ασημένιο Κλειδί

Το Ασημένιο Κλειδί συνεχίζει την Ονειρική Αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ, με έναν μεσήλικα ο οποίος βυθίζεται στην απελπισία καθώς δυσκολεύεται να φτάσει στην Ονειροχώρα. Η ιστορία είναι περισσότερο φιλοσοφική από οποιοδήποτε έργο του Lovecraft, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ονειρικού Κύκλου.

Μέσα από τις Πύλες του Ασημένιου Κλειδιού

Ουσιαστικά η τελευταία ιστορία του Ράντολφ Κάρτερ (αν και εμφανίζεται ή αναφέρεται και σε άλλα έργα), όπου βρίσκει τον ήρωα να βυθίζεται βαθιά στον Ονειρικό κύκλο για να ανακαλύψει τη φύση του ίδιου του σύμπαντος. Είναι μια φιλοσοφική αναφορά του Lovecraft για την ανθρώπινη θέση στο σύμπαν.

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Έχετε στα χέρια σας τη βάση για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στους κόσμους του Λάβκραφτ. Από εκεί και πέρα θα ανακαλύψετε από μόνοι σας πολλά πράγματα τόσο στη μυθολογία του Κθούλου, όσο και στην Ονειροχώρα. Καλό σας ταξίδι!

Latest Posts