Κοράκι σε άλικο φόντο

Η φαντασία στα καλύτερα της! Ίσως ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια από Έλληνα συγγραφέα του φανταστικού. Γραμμένο με τέτοιο τρόπο που, παρά το γεγονός πως διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό περιβάλλον, ο αναγνώστης μπαίνει εύκολα στο «ζουμί» του και σχηματίζει στο μυαλό του τον κόσμο που έχει χτιστεί γι αυτόν.

Στο πρώτο μέρος της σειράς «Οι γιοί της στάχτης» του Ελευθέριου Κεραμίδα, παρακολουθούμε την ιστορία τριών ανδρών στην προσπάθεια τους να πετύχουν τους σκοπούς τους. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, όμως όσο προχωρά το βιβλίο, οι ιστορίες τους συγκλίνουν. Ένα βιβλίο γεμάτο δολοπλοκίες, ενέδρες, κατασκοπείες και πισώπλατα μαχαιρώματα.

Το ατού του βιβλίου, είναι η κοσμοπλασία του, η οποία θυμίζει κάτι περισσότερο από έντονα την Ελλάδα, και κυρίως την Ελλάδα των βυζαντινών χρόνων. Παράλληλα όμως είναι ένας φανταστικός κόσμος, βγαλμένος από το μυαλό του συγγραφέα. Ο κατατοπιστικός χάρτης στην αρχή του βιβλίου είναι οδηγός για τον αναγνώστη, που θα ανατρέξει σε αυτόν αρκετές φορές για να παρακολουθεί την ιστορία.

Για όσους γνωρίζουν τον Ελευθέριο Κεραμίδα, γνωρίζουν πολύ καλά και τον τρόπο γραφής του. Τον συναρπαστικό χειρισμό της γλώσσας, τις περιγραφές του και τους χαρακτηρισμούς του. Όλα αυτά θα τα συναντήσετε σε αφθονία στο βιβλίο του, ενώ για όσους δεν έτυχε να τον διαβάσετε στο παρελθόν, κάντε το και νομίζω πως θα με θυμηθείτε…

Η ιστορία συνεχίζεται στο δεύτερο βιβλίο των Γιων της Στάχτης που κυκλοφορεί με τίτλο «Βέλη και κρόκινες φλόγες» για το οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενο κείμενο. Θα κλείσω αυτό το κείμενο όπως άρχισε: Το «Κοράκι» του Κεραμίδα είναι ένα από τα κορυφαία και σημαντικότερα βιβλία του Ελληνικού Φανταστικού!

Latest Posts