Ματ από το… The Queen’s Gambit

Το The Queen’s Gambit είναι μία εξαιρετική σειρά, ιδιαίτερα για όσους λατρεύουν το σκάκι!

H μίνι σειρά του Netflix βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Walter Tevis (1983) και έχει να κάνει τη νεαρή Beth Harmon, η οποία μεγαλώνει σε ένα ορφανοτροφείο στο Κεντάκι τη δεκαετία του 1950. Εκεί θα ανακαλύψει ότι έχει μεγάλο ταλέντο στο σκάκι, θα προσπαθήσει να σπάσει τα στερεότυπα σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τους προσωπικούς της δαίμονες και κυρίως την εξάρτησή της στις ουσίες και το ποτό.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι Scott Frank (δυο φορές υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου), ενώ πρωταγωνιστούν οι Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Harry Melling, Bill Camp, Rebecca Root, κ.α.

Το Γκαμπί της Βασίλισσας (ο τίτλος μεταφρασμένος στα ελληνικά), είναι ένα άνοιγμα στο σκάκι και η επιλογή του, φανερώνει πως ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο παιχνίδι. Στη σειρά θα ακούσουμε αρκετές ορολογίες, που κάποιους θα τους συνεπάρει, όμως όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το σκάκι, ίσως τους φανεί αδιάφορο. Εκεί κρύβεται μία μικρή παγίδα, καθώς θεωρώ πως είναι μία σειρά που δεν κάνει για όλους. Βέβαια κρατάω ανοιχτό το ενδεχόμενο να ωθήσει κόσμο να αγαπήσει το σκάκι, αφού η ιστορία της Beth Harmon που από το μηδέν κατακτά τον κόσμο, έχει πολύ ενδιαφέρον.

Γενικά είναι μία καλογραμμένη σειρά, όμορφα γυρισμένη, που βρίσκεται (όχι άδικα) στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κόσμου τον τελευταίο καιρό.

Latest Posts