Ο 74χρονος Klaus Meine πιστεύει πως «Υπάρχει πολύ καύσιμο στο ντεπόζιτο για τους Scorpions»

Ο Klaus Meine παραχώρησε συνέντευξη στο RockPages.gr πριν από την συναυλία των Scorpions στην Αθήνα.

Αναλυτικά:

Λίγο μετά τη συνέντευξη των Scorpions και του Alice Cooper στο Public, δυο μέρες πριν την συναυλία στο ΟΑΚΑ, στριμωχνόμαστε σε ένα δωματιάκι όλα τα τηλεοπτικά μέσα για συνεντεύξεις. Ακολουθείται ένα νοητό σύστημα  «ρολόι» με τα συνεργεία να κινούνται κυκλικά και να μιλάνε με τους Σκορπιούς και τον Alice. Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα, ίσα ίσα 5 λεπτά για τον καθένα, κάτι που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πολλά πολλά. Με τα περισσότερα μέσα να είναι του lifestyle ρεπορτάζ όμως εισπράττουμε το χαμόγελα των Rudolf, Klaus και Pavel για τις… πιο μουσικές ερωτήσεις! Και ξεκινάμε… Συνέντευξη/Κάμερα! Γιάννης Δόλας, Editing/Post Production: OneManArmy

Rockpages.gr: Την προηγούμενη φορά παίξατε στην Ελλάδα στο Καλλιμάρμαρο και συγκεντρώσατε το μεγαλύτερο κοινό στις συναυλίες σας εδώ μέχρι στιγμής…

Rudolf Schenker: Μας αρέσει να παίζουμε, έχω μια εικόνα εδώ… που είναι η τελευταία φωτογραφία από την κατάσταση στην Ελλάδα. (Γυρίζει το κινητό του και δείχνει μια φωτογραφία από το Καλλιμάρμαρο)… Βλέπεις; Περάσαμε φανταστικά, ήταν μια σπουδαία συναυλία. Σπουδαία ατμόσφαιρα, που απολαύσαμε πάρα πολύ και όταν τελείωσε η πανδημία είπαμε στο μάνατζμεντ: «το συντομότερο δυνατό θέλουμε να επιστρέψουμε στην Αθήνα». Που δεν ήταν και τόσο εύκολο, γιατί στις μέρες μας η σκηνή και όλα όσα χρειάζεσαι για να χτίσεις μια συναυλία δεν είναι τόσο εύκολο να τα βρεις πια. Και είναι πολύ ακριβά. Αλλά τα καταφέραμε, έχουμε έναν σπουδαίο ειδικό καλεσμένο τον Alice Cooper, που είναι φίλος μας, έχουμε παίξει σε πολλές συναυλίες μαζί, στην Αμερική… Και στη Ρωσία και έχει γίνει πια φίλος μας.

Rockpages.gr: Γιατί αποφάσισες να αλλάξεις τους στίχους του “Wind Of Change”;

Klaus Meine: Απλά σκέφτηκα όταν ξεκινήσαμε την περιοδεία στο Las Vegas το Μάρτιο ότι δεν είναι η εποχή για να βλέπουμε τη Ρωσία ρομαντικά με στίχους όπως: “ακολούθησα τον Μόσχοβα, μέχρι το Gorky Park», και ήθελα να κάνω μια δήλωση ότι υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Όταν βλέπεις αυτόν τον φριχτό πόλεμο να μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης σου ραγίζει την καρδιά. Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτό συμβαίνει εν έτει 2022. Οπότε ήταν κάτι για να υπογραμμίσω τα συναισθήματα που έχουμε απέναντι στην Ουκρανία και θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Rockpages.gr: Το τραγούδι που ανοίγει το “Rock Believer” λέγεται “Gas In The Tank”. Πόση βενζίνη έχει ακόμα το ρεζερβουάρ των Scorpions;

Pawel Maciwoda: Πρέπει να σας πω ότι τα παιδιά είναι πιο μεγάλα από εμένα σε ηλικίααλλά έχουν πολλή βενζίνη ακόμα στο ρεζερβουάρ τους. Πρέπει να δουλέψω πολύ σκληρά για να τους ακολουθήσω, οπότε είναι μια μεγάλη πρόκληση. Απολύτως.

Klaus Meine: Έχουμε ήδη παίξει 30 συναυλίες τώρα. Αυτή την χρονιά, έπειτα από ένα διάλειμμα δυο ετών εξαιτίας της πανδημίας και νομίζω ότι το ρεζερβουάρ έχει ακόμα πολλή βενζίνη. Αν σκεφτείς πόσες συναυλίες παίξαμε στην Αμερική και στην Ευρώπη φαίνεται πως υπάρχει ακόμα πολλή βενζίνη στο ρεζερβουάρ. Και το συναίσθημα είναι υπέροχο.

Rockpages.gr: Έχετε κατορθώσει να κυκλοφορήσετε αρκετά καλά άλμπουμ στη σειρά. Ποιο είναι το μυστικό σας;

Klaus Meine: Απλώς ακολουθείς την καρδιά σου. Προσπαθείς να γράψεις ένα τραγούδι το οποίο ελπίζεις να έχει το DNA των Scorpions. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε και νομίζω ότι στο “Rock Believer” δούλεψε πολύ καλά.

Pawel Maciwoda: Είμαστε όλοι μας σοβαροί μουσικοί και μας ενδιαφέρουν όλες οι λεπτομέρειες. Η καλή ποιότητα της μουσικής βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Όταν πρόκειται για το τραγούδι σου, τους ενισχυτές, την παραγωγή και όλα αυτά. Οπότε, από μια τεχνική ματιά είναι διασκεδαστικό. Aλλά, μεταφέρει και το μήνυμα στους στίχους. Έτσι, από τη στιγμή που ορχηστρικά η μουσική συνδέεται με τους στίχους αυτό είναι που δημιουργεί δυνατά τραγούδια. Και οι Scorpions είναι masters σε αυτό. Γι’αυτό είναι ευχαρίστηση και είμαστε ακόμα δημιουργικοί, όπως ανέφερε και o Alice, δεν σταματάμε. Δεν έχουμε γράψει ακόμα το καλύτερό μας τραγούδι και αυτό μας κάνει να συνεχίζουμε.

Όταν μιλάμε για το οργανικό αίσθημα της δημιουργίας είναι το ίδιο. Κοίταξε τους AC/DC, τα τραγούδια τους είναι τα ίδια, δεν έχουν αλλάξει. Κάθε φορά ο ίδιος ήχος, το ίδιο ισχύει και για τους Scorpions. Απλά, εξελίσσεται με διαφορετικές ρυθμίσεις, ή με κιθάρες, ή οτιδήποτε, αλλά, η ουσία είναι ίδια και ο πυρήνας είναι ίδιος, που είναι φανταστικό.

Rockpages.gr: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη rock μουσική σήμερα;

Klaus Meine: Το rock’n’roll και το hard rock έχουν επιβιώσει από πολλές απειλές. Από το funk, το alternative, τη rap και το hip-hop υπάρχει μια τεράστια hard & heavy κοινότητα εκεί έξω όπως συνηθίζαμε να λέμε υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν στο rock ανά τον κόσμο. Αγαπούν το hard rock και το hard & heavy και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της hard & heavy κοινότητας. Παίξαμε στο Hellfest στη Γαλλία μπροστά σε 60 – 70 χιλιάδες φανατικούς metal οπαδούς. Αυτό αποδεικνύει ότι το rock δεν είναι νεκρό και πως υπάρχει μια εντελώς καινούρια γενιά την βλέπουμε κάθε βράδυ μπροστά στη σκηνή και αυτό είναι τρομερό.

Πιστεύετε στο rock, όπως και εμείς!

Latest Posts